Žabljak: Usvojen budžet za 2013.

Bez autora
Mar 28 2013

Glasovima vladajuće većine SO Žabljak usvojila je budžet za 2013. u iznosu od milion i 650.000 eura, od čega će za tekuće izdatke biti utrošeno 60%, a ostatak za investicije. Opština Žabljak je na kraju 2012. bila zadužena 600.000 eura, a nenaplaćena potraživanja su bila blizu 650.000 eura. Imajući u vidu visok nivo neizmirenih obaveza opštine, Ministarstvo finansija predložilo je da se izvrše korekcije plana budžeta kako bi se obezbijedila njegova održivost. U tom pravcu išle su i primjedbe odbornika iz opozicionih klupa koji su bili mišljenja da je budžet nerealan i neodrživ. Fiskalna centralizacija najviše je pogodila sjeverne opštine. Od velikih prirodnih bogatstava Žabljak nema koristi. Opština nema mogućnosti da naplati koncesione naknade od šuma (dug koncesionara je blizu 300.000 eura), a nema ni uvid u eksploataciju pijeska.

Žabljak: Usvojen budžet za 2013.Glasovima vladajuće većine SO Žabljak usvojila je budžet za 2013. u iznosu od milion i 650.000 eura, od čega će za tekuće izdatke biti utrošeno 60%, a ostatak za investicije.

Opština Žabljak je na kraju 2012. bila zadužena 600.000 eura, a nenaplaćena potraživanja su bila blizu 650.000 eura.

Imajući u vidu visok nivo neizmirenih obaveza opštine, Ministarstvo finansija predložilo je da se izvrše korekcije plana budžeta kako bi se obezbijedila njegova održivost.

U tom pravcu išle su i primjedbe odbornika iz opozicionih klupa koji su bili mišljenja da je budžet nerealan i neodrživ.

„Fiskalna centralizacija najviše je pogodila sjeverne opštine. Od velikih prirodnih bogatstava Žabljak nema koristi. Opština nema mogućnosti da naplati koncesione naknade od šuma (dug koncesionara je blizu 300.000 eura), a nema ni uvid u eksploataciju pijeska“,  kazao je odbornik SNP-a Milanko Ćetković.

Odbornik DSS-a Žarko Karadzić, kritikovao je predlog budžeta jer u njemu nema sredstava za poljoprivredu .

„To se ponavlja iz godine u godinu. Očigledno je da su poljoprivrednici za lokalnu upravu Žabljaka građani drugog reda“, kazao je Karadjić.

Zašto se budžetom ne predvide sredstva za rešavanje stambenih potreba radnika lokalne uprave, pitao je nezavisni odbornik Mirčeta Tomčić.

Skupština je usvojila Program rada za tekuću godinu Centra za kulturu uz primjedbe odbornika da ta institucija mora raditi organizovanije i kvalitetnije ali i da osnivač Opština Žabljak mora izdvajati više novca za kulturu.

Usvojena je i odluka o postavljanju privremenih objekata, dok izmjene odluke o postavljanju pomoćnih objekata na području Opštine, a koja se uglavnom tiče potreba seoskog stanovništva i poljoprivrednika, nije prihvaćena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik